W ramach TYGODNIA ZDROWEGO ODŻYWIANIA SIĘ nasza wychowawczyni zaproponowała nam TYDZIEŃ OBIADÓW BEZMIĘSNYCH. Wydało nam się to niemożliwe, ale podjęliśmy to wyzwanie. Razem z rodzicami zaplanowaliśmy nasze menu i zrobiliśmy zakupy. Oprócz tego codziennie wspólnie z naszą panią jedliśmy w szkole wspólne śniadanie i prezentowaliśmy zdrowe produkty. Były wśród nich: owoce świeże i suszone, warzywa, orzechy, naturalne soki i woda mineralna. Każdego dnia mówiliśmy również, co wspólnie z rodzicami ugotowaliśmy na obiad. Przepisy na zdrowe obiady bezmięsne wydrukowaliśmy i nasza pani zrobiła klasową książeczkę kucharską. To już druga taka książeczka w naszej klasie! Pierwszą stworzyliśmy w klasie drugiej i nosi tytuł: ” Obiady z ziemniaka”. Obydwie książeczki są w naszej klasie i możemy je wypożyczać do domu! Rozmawialiśmy również na temat niemarnowania żywności. Zdobyliśmy nowe doświadczenia, utrwaliliśmy zdrowe nawyki żywieniowe i miło spędziliśmy wspólny czas. Zachęcamy inne dzieci do zdrowego odżywiania się, bo jestem tym co jem!
Uczniowie klasy 3c.
