Jadłospis
PONIEDZIAŁEK
06.05.2024 r.
WTOREK
07.05.2024 r.
ŚRODA
08.05.2024r.
CZWARTEK
09.05.2024r.
PIĄTEK
10.05
.2024r.
Śniadanie:
Pieczywo mieszane
z masłem
alergeny- 1,1a,1b,1e,7,11
 
Płatki górskie na mleku
alergeny- 7
 
   Konfitura morelowa
 
Warzywa mieszane świeże:
Pomidor
Ogórek świeży
Roszponka
 
 
Herbata owocowa

Śniadanie:
Pieczywo mieszane
z masłem
alergeny- 1,1a,1b,1e,7,11
 
Ser żółty królewski
alergeny- 7
  
Miód
  
Warzywa mieszane świeże:
Pomidor
Ogórek świeży
            Rukola
  Kakao
  alergeny- 7
 
    



Śniadanie:
Pieczywo mieszane
z masłem
alergeny- 1,1a,1b,1e,7,11 
Pasta z tuńczyka
alergeny- 4  
Wędlina – polędwica sopocka
  
Warzywa mieszane świeże:
Pomidor
Ogórek świeży
Papryka żółta
Szczypiorek
 

Melisa
                
 
         

Śniadanie:
Pieczywo mieszane
z masłem
alergeny- 1,1a,1b,1e,7,11
 
Serek z szynką
Alergeny- 7
  
Wędlina- kabanosy
  
Warzywa mieszane świeże:
Pomidor
Ogórek świeży
   Papryka czerwona
 
 
   

Mięta
 
Śniadanie:
Pieczywo mieszane
z masłem
alergeny- 1,1a,1b,1e,7,11
 
Kiełbaski śląskie drobiowe z keczupem
  
Serek naturalny
Alergeny- 7
 
Warzywa mieszane:
Ogórek świeży
Ogórek kiszony


Herbata z cytryną
Zupa:
barszcz czerwony   180 ml
 
(składniki: buraki czerwone, marchewka , pietruszka, por, przyprawy,  ziemniaki)
 
 
Alergeny: brak
Zupa:
szpinakowa z ziemniakami 180 ml
 
(składniki: woda, szpinak  pietruszka, marchewka ziemniaki, woda przyprawy, )
 
Alergeny: brak





Zupa:
z zielonym groszkiem i pieczonym kalafiorem i gotowana na wywarze warzywnym 
180 ml
 
(składniki:woda, groszek, brokuł, kalafior,
marchewka, pietruszka, por, ziemniaki, przyprawy,)
Alergeny brak


Zupa:
ogórkowa gotowana na bulionie warzywnym 180 ml
 
(składniki: woda, ogórki kwaszone,  marchewka, pietruszka, por, przyprawy,  ziemniaki)
 
 
Alergeny: brak
Zupa: 
rosół z makaronem 
180 ml
 
(składniki:drób,  warzywa korzenne na wywar, makaron pszenny  przyprawy, )
 
Alergeny: 1





II danie:
Makaron w sosie bolońskim ,  surówka z marchewki  70/80/55g
(składniki: makaron pszenny, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy 30%, przyprawy,   marchewka, kapusta, olej, przyprawy)
 

Alergeny:1

 II danie:
Pulpecik  z łopatki  , ziemniaki , buraczki na ciepło ,
70/80/55g
 
(składniki:  mięso wieprzowe,  ziemniaki, mąka, buraczki, przyprawy)
Alergeny:1



II danie:
Makaron z brokułami  z indykiem w sosie śmietanowym surówka z ogórka 70/80/50g
 
(składniki: makaron pszenny, brokuły, śmietana 30%, mąka pszenna, indyk
przyprawy)
 

Alergeny:1, 3, 7



 II danie:
Gulasz drobiowy, kasza jęczmienna, 80g, marchewka na słodko 55g
 
(składniki:kurczak, przyprawy, kasza jęczmienna, marchew, przyprawy)
 
(mąka: typ 450-tortowa)
 

Alergeny: 1, 7





II danie
Pierogi ruskie 100 gr
(składniki: maka pszenna, twaróg półtłusty ziemniaki,, przyprawy










Alergeny: 1,7
Deser:
Jabłko
Deser:
Banan
Deser:
Gruszka
Deser:
Biszkopty bez cukru
Deser:
Serek Ciasteczkowy
alergeny:7


Z przyczyn niezależnych od nas jadłospis może ulec zmianie.
Do smarowania pieczywa używane jest masło naturalne.
Dzieci codziennie do śniadania dostają herbatę.

Legenda alergenów:
1. Zboża zawierające gluten 1a pszenica 1b żyto 1c jęczmień 1d owies 1e orkisz 1f kamut lub ich odmiany hybrydowe
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy (migdały,laskowe,włoskie,nerkowca,pekan,brazylijskie,makadamia)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne.

Produkty spożywcze niezbędne do wytworzenia w/w posiłków zgodnie z informacjami producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, mleka, soi, selera i gorczycy.

Copyright © Szkoła Podstawowa i Gimnazjum w Przecławiu